Virginia Woolf: berømt forfatter og feministisk aktivist

Adeline Virginia Woolf blev født i London den 25. januar 1882. Hendes far, Sir Leslie Stephen, var forfatter og kritiker, mens hendes mor, Julia Prinsep-Stephen, var model.

Biografi om Virginia Woolf 

Virginia og hendes søster Vanessa blev uddannet hjemme, mens hendes mandlige søskende studerede på Cambridge School og University. I sin ungdom var Virginia offer for to alvorlige episoder, der forstyrrede hende dybt og prægede hende ubønhørligt resten af livet: forsøget på seksuelt overgreb fra en af hendes halvbrødre i 1888 og hendes mors død i 1895, som hun havde etableret et meget stærkt følelsesmæssigt bånd til. Under disse omstændigheder led hun af neurose, en sygdom, der ikke kunne behandles med passende medicin på det tidspunkt. Sygdommen begrænsede effektivt hendes litterære aktivitet.

I begyndelsen af tyverne var den unge Virginia Stephen blevet en højt respekteret forfatter, der bidrog til Times Litterary Supplement og underviste i historie på ” Morley College “.

I begyndelsen af
det nye århundrede

I
1904 døde hendes far. Den engelske forfatter var fri til at vise al sin kreative flair i sit arbejde. Sammen med sin bror Thoby og søster Vanessa forlod hun sit fødested og flyttede til Bloomsbury-distriktet. Samme år var Virginia med til at grundlægge Bloomsbury-gruppen, en gruppe intellektuelle, som skulle dominere det engelske kulturliv i omkring tredive år. Engelske intellektuelle mødtes hver torsdag aften for at diskutere politik, kunst og historie. I disse år gav hun aftenundervisning til arbejderklassepiger på en kostskole i en forstad og var aktiv i suffragettegrupper.

Ægteskab og senere romaner

I 1912 giftede hun sig med Leonard Woolf, en politisk teoretiker. På trods af sin litterære storhed og skrivningen af sin første roman, “The Voyage Out”, fortsatte Virginia Woolf med at have mange psykiske sammenbrud; hun led af en alvorlig depression, som hun kæmpede for at komme sig over. Det førte også til et selvmordsforsøg.

Tre år senere skrev hun den geniale roman “The Cruise”, der var knyttet til det 19. århundredes litterære tradition og de utallige læsninger om oplysningstiden, hun havde foretaget i sin fars bibliotek i sin ungdom. I 1917 åbnede hun sammen med sin mand Leonard Hogarth Press, som udgav værker af nye litterære talenter som Katherine Mansfield og T.

To år senere skrev og udgav Virginia Woolf først romanen “Kew Gardens” og derefter “Night and Day”; sidstnævnte værk blev modtaget med stor begejstring af Londons litterære kritikere.

Virginia Woolf i 1920’erne

I 1925 skrev hun et af sine store litterære mesterværker, “Mrs Dalloway”; bogen fortæller historien om Clarissa Dalloway, en kvinde, der forsøger at organisere en fest. Samtidig fortæller
den historien om Septimus Warren Smith, en veteran fra Første Verdenskrig, som er under stort psykisk pres.

I 1927 skrev han “Gita al faro” (Rejsen til fyrtårnet), der af kritikere anses for at være en af Virginia Woolfs bedste romaner. Gita al faro ser ud til at være forfatterens selvbiografi. Faktisk
synes bogens syv hovedpersoner at repræsentere Virginia og hendes brødre, der kæmper med deres daglige liv.

Et år senere skrev hun Orlando, der fortæller historien om Victoria Sackville-West. I denne periode var forfatteren aktiv i den engelske feministbevægelse og kæmpede for kvinders valgret. I 1929 skrev hun romanen A Room of One’s Own, hvor hun analyserede kvindediskrimination gennem den karakter, hun skabte, Judith. Judith, i rollen som William Shakespeares søster, er en kvinde med store evner, som ikke desto mindre begrænses af tidens fordomme.

30’erne

Virginia Woolfs litterære aktivitet fortsatte mellem 1931 og 1938, hvor hun skrev “The Waves”, efterfulgt af “The Years” og “The Three Guineas”, hvor hun beskriver den dominerende menneskeskikkelse i samtidshistorien. Værket følger en brevstruktur, hvor Woolf giver svar på politiske, etiske og kulturelle emner. Bogen beskæftiger sig også med temaet krig. Virginia Woolfs sidste værk, skrevet under Anden Verdenskrig, hedder Between One Act and Another.

Hendes død

Hun
blev igen ramt af depressioner, som blev mere og mere akutte, og hun kunne ikke længere opleve rolige øjeblikke. Den 28. marts 1941, i en alder af 59 år, besluttede Virginia Woolf at gøre en ende på sit liv ved at drukne sig i floden Ouse,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *